Διαδικτυακή ομιλία από τον Δρ. Γιάννη Θωμαΐδη με τίτλο «Η Ευκλείδεια Γεωμετρία ως μάθημα γενικής παιδείας. Παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Διαδικτυακή ομιλία από τον Δρ. Γιάννη Θωμαΐδη, διδάκτωρ στο Τμήμα Μαθηματικών του Α.Π.Θ, με τίτλο «Η Ευκλείδεια Γεωμετρία ως μάθημα γενικής παιδείας. Παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Η ομιλία του Δρ. Θωμαΐδη θα γίνει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΚΥΜΕ, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:00 με 19:00, στο Ξενοδοχείο «Aliathon Resort» στην Πάφο, αίθουσα "Adonis".  

Η ομιλία είναι ανοικτή και σε μη μέλη της ΚΥΜΕ. 

Εάν επιθυμείτε μπορείτε να παρακολουθήσετε και διαδικτυακά (online) την ομιλία δηλώνοντας συμμετοχή ΕΔΩ.

Ο σύνδεσμος ΖΟΟΜ για την παρακολούθηση της ομιλίας θα σταλεί το πρωί της Παρασκευής, 15 Οκτωβρίου 2021, σε όσους δηλώσουν συμμετοχή.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Στην ομιλία θα επιχειρήσουμε μια ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η διδασκαλία και μάθηση της Ευκλείδειας Γεωμετρίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα χρησιμοποιήσουμε ως πεδίο αναφοράς την κατάσταση στην Ελλάδα, όπου το μάθημα έχει μία μακρά παράδοση αδιάλειπτης και αυτοτελούς παρουσίας αλλά τις τελευταίες δεκαετίες υφίσταται, για πολλούς και διάφορους λόγους, μια διαρκή υποβάθμιση και απαξίωση. Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της κατάστασης είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης της ύλης και η αποτυχία επίτευξης των διαχρονικών σκοπών του μαθήματος.

Θα εξετάσουμε επίσης την πορεία του μαθήματος στο διεθνή χώρο, ιδιαίτερα νεότερες εξελίξεις (όπως π.χ. αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο) οι οποίες δείχνουν μια τάση αναβάθμισης με παράλληλο διδακτικό μετασχηματισμό της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Μεταξύ αυτών επισημαίνουμε τις προτάσεις για αντικατάσταση της παραδοσιακής, αξιωματικά δομημένης ύλης από δραστηριότητες ανάλυσης μικρών θεωρητικών «νησίδων», την αναδιοργάνωση της ύλης με ανάμειξη συνθετικών και αναλυτικών μεθόδων και φυσικά τις προτάσεις αξιοποίησης λογισμικών δυναμικής γεωμετρίας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξελίξεις θα αναλύσουμε με συγκεκριμένα παραδείγματα τη σημασία και το περιεχόμενο ορισμένων εναλλακτικών διδακτικών παρεμβάσεων.  

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο ομιλητής είναι πτυχιούχος και διδάκτωρ του τμήματος Μαθηματικών Α.Π.Θ. Δίδαξε Μαθηματικά 45 χρόνια, αρχικά στην φροντιστηριακή και για μία 35ετία στη δημόσια εκπαίδευση. Διετέλεσε διευθυντής στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επί 11 χρόνια σχολικός σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς. Έχει επίσης διδάξει Μαθηματικά στο τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διδακτική των Μαθηματικών στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ. καθώς και το μεταπτυχιακό μάθημα Διδακτική Αξιοποίηση της Ιστορίας των Μαθηματικών στο τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ερευνητικές εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και είναι συγγραφέας 10 βιβλίων. Υπήρξε μέλος της συγγραφικής ομάδας που έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία διδακτικού πακέτου Ευκλείδειας Γεωμετρίας (1999) και συγγραφέας του βιβλίου Εξισώσεις και ανισώσεις δευτέρου βαθμού στα Αριθμητικά του Διόφαντου – Μια μελέτη για την ιστορία της Άλγεβρας (Εκδόσεις Ζήτη, 2011) που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2012.

Νέα

Χορηγοί και Συνεργάτες

Πόροι