ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ EGMO 2016

Ανακοίνωση Τύπου 

Συμμετοχή της Κύπρου στην

Ευρωπαϊκή Μαθηματική Ολυμπιάδα για Κορίτσια – EGMO 2016 

Η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος στην 5η  Ευρωπαϊκή Μαθηματική Ολυμπιάδα για Κορίτσια-EGMO 2016, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπουστένι της Ρουμανίας, από τις 10 μέχρι τις 16 Απριλίου 2016. Η δραστηριότητα αυτή  συνίσταται στην οργάνωση ενός διεθνούς μαθηματικού διαγωνισμού παρόμοιου σε μορφή με τη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΙΜΟ).  

Σκοπός της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Ολυμπιάδας για Κορίτσια (ΕΜΟΚ)  είναι να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερα κορίτσια να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των μαθηματικών σε διεθνές επίπεδο, και έτσι να  προσδιοριστούν, ενθαρρυνθούν και ενεργοποιηθούν νεαρές κοπέλες με μαθηματικό ταλέντο στις χώρες της Ευρώπης. Στο διαγωνισμό μετέχουν επίσημα οι Ευρωπαϊκές χώρες αλλά είναι δυνατή και η συμμετοχή και μη Ευρωπαϊκών χωρών, μετά από πρόσκληση.  Κάθε μετέχουσα χώρα στέλλει στο διαγωνισμό μέχρι και τέσσερα κορίτσια σχολικής ηλικίας. 

Οι μετέχουσες στην ομάδα κάθε χώρας είναι κάτοικοι της χώρας και πρέπει να επιλέγονται μέσα από εθνικό πρόγραμμα επιλογής. Τα κορίτσια αυτά θα πρέπει να μην έχουν εισαχθεί επίσημα σε προγράμματα σπουδών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δεν θα πρέπει να έχουν υπερβεί την ηλικία των 20 ετών κατά τις ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού. 

Η Κυπριακή αποστολή αποτελείτο  από τέσσερεις μαθήτριες, έναν Αρχηγό-Συνοδό και μιαν Υπαρχηγό-Συνοδό. Οι μαθήτριες ήταν οι: Άννα Οικονόμου, Αριάδνη Άσσου, Μαρία-Ολυμπία Τσιαννή και Ευγενία Ηλία. Αρχηγός της αποστολής ήταν ο κύριος Ανδρέας Σκοτεινός και υπαρχηγός η κυρία Κλέλια Σουρμελή-Σκοτεινού.  

Η μαθήτρια Άννα Οικονόμου,  διακρίθηκε με «Εύφημο Μνεία».  Η διάκριση αυτή σε ένα διαγωνισμό στον οποίο μετείχαν 39 χώρες, από τις οποίες 31 Ευρωπαϊκές, και 147 κορίτσια, από τα οποία 119 να προέρχονται από Ευρωπαϊκές χώρες,  αποτελεί πολύ τιμητική  επιτυχία και  η έκφραση συγχαρητηρίων στη μαθήτρια μας είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της προσπάθειας της. 

Εκφράζουμε επίσης τα θερμά συγχαρητήρια μας και στις άλλες τρεις μαθήτριες της Κυπριακής αποστολής για την προσπάθεια τους στο διαγωνισμό αυτό, καθώς και στους συνοδούς τους.

Στην Κύπρο το όλο πρόγραμμα συντονισμού, επιλογής και συνοδείας της ομάδας των μαθητριών  έχει η Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία, που έχει προσθέσει και αυτή τη δραστηριότητα στο πολυσχιδές έργο της για ενίσχυση των μαθηματικών επιστημών και της μαθηματικής παιδείας της χώρας μας.  

Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία

Λευκωσία

Νέα

Χορηγοί και Συνεργάτες

Πόροι